понеделник, 28 март 2016 г.

7 принципа как да станете по-добър боец


Всеки един иска да бъде добър боец  и да постига успехи на ринга или татамито. В своя блог една от най-големите школи по Муай Тай и бразилско Джиу Джицу в Сингапур, Evolve, споделят седем принципа, които биха могли да помогнат:


1. Ще пожънете, това което посеете

Както за всичко друго във вашия живот, така и в тренировките, вие трябва да сте отдадени и мотивирани на 100%, за да видите резултати. Дисциплината е едно от най-важните качества, които трябва да развиете. Концентрацията е друг важен елемент - ако се разсейвате, не слушате треньора си и изпълнявате "през пръсти", това което ви е дал за изпълнение, няма да пожънете успехи. 

2. Добрата защита е също така важна както и атаката


За да станете добър боец вие трябва да сте сигурни, че притежавате добри умения в защита. Само ако развиете ефективна защита може да се превърнете в трудна мишена за вашия опонент. Дори и да сте добър в ударите с ръце и крака, ако нямате защитни умения вие ще откривате пространства за противника си, където да ви контраатакува. Все пак всеки има определени граници на поносимост на удари, така че дръжте ръцете си горе (в гард)! 

3. Обичайте това, което правите!

Без отдаденост и страст трудно ще станете добър боец. Рано или късно ще достигнете т.нар. плато и може да се предадете или откажете от напредъка си. С отдаденост в тренировките и страст ще продължавате да сте мотивиран да прехвърлите границите, които сами сте си поставили в съзнанието.

4.Техниката побеждава силата


Всеки иска да се види в ролята на боец, който нокаутира противника си с мощен удар. Тук обаче идва момента, в който трябва да споменем техниката. Без правилна техника, няма да успеете, даже и да сте развили скорост и сила. 
Началото се полага с добра и солидна стойка, от която да започнете изучаването и развитието на техниката си.

5.Тайминг и дистанция


Таймингът е много важен елемент по пътя ви към шампионската стълбица. Ако не притежавате тайминг и усет за дистанцията вашите удари и защитни техники няма да са ефективни, пропускайки опонента си или нанасяйки слаби удари. Спарингът е една от формите за развитието на добър тайминг, усет за дистанция и развитие на техниката или както казва Тренера: Чувалът е добър за тренировка, но той не връща удари!

6. Винаги имайте план за боя

Планирането е еднакво важно и в живота, и в боя, и на тренировка. Спазвайте указанията на Тренера по време на заниманията, фокусирайки се върху техниката, която ви кара да изпълнявате отново и отново, слушайте го преди срещата ви, а ако познавате противника си, създайте си визуализация на вашите защитни и атакуващи действия. 

7. Вслушвайте се в тялото си

Вашето тяло е оръжие, с което вие атакувате противника или се защитавате. Затова трябва да го поддържате в добра форма, да постигнете издържливост и мощ. Спазвайте правилен хранителен режим, давайте му почивка през нощта чрез редовен сън, за да се възстанови.  




0 коментара:

Публикуване на коментар