петък, 11 септември 2015 г.

Легенди на кик бокса и Муай Тай: Мирко «Крокоп» Филипович


Мирко «Крокоп» Филипович е един от най-известните кикбоксьори на професионалния ринг, популярен по цял свят, една от живите легенди, един от най-опасните страйкъри. Левият му хай кик е познат на мнозина, паднали в нокаут от този ритник. 

"С десния си крак те праща в болница, а с левия - в гробището" 

Вчера легендарният кикбоксьор навърши 41-години, което е чудесен повод да ви запознаем с неговата биография, подробно разказана от muaythai.su.

Мирко Крокоп е роден през 1974 г. на 10 септември в бивша Югославия. В началото на 90-те години той се занимавал сериозно с бокс, като на аматьорския ринг постигнал 40 победи срещу 5 загуби, от тях 31 победи с нокаут.


Снимка: Фейсбук страницата на Мирко

Мирко Филипович получил своето прозвище Крокоп (Crocop) - Хърватското ченге - заради работата си в хърватските полицейски спецчасти "Алфа". В началото на своята кариера обаче той излизал на ринга с прякора "Тигър", вдъхновен от друг популярен хърватски кик боксьор - Бранко "Хърватския тигър" Цикатич. 
Своята професионална кариера на световно ниво започнал в К-1, където на 22-годишна възраст започнал да жъне големи успехи. През 1996 г. побеждава на квалификациите Жером Ле Бонер, който бил финалист от предишната година. На четвърт финала обаче бил спрян от друга легенда - Ернесто Хууст. Холандецът го победил с коронния си лоу кик. 
Мирко Крокоп vs. Ернесто Хуст, 1996 год, видео:



През 1999 г. Мирко Крокоп се завърнал в К-1 и шокирал всички с победата си над Майк Бернардо, който по това време бил звезда. Хърватското ченге повалил още японската звезда Мусаши и австралийския киокушин боец Сам Греко. Мирко достига финала със счупено ребро, където го чака отново Ернесто Хууст. Мирко запчва боя добре и даже мнозина са смятали, че може да победи, но холандецът нанася унищожителните си лоу кик-и. Хууст успява да удари Мирко в счупеното ребро, което го отправя в нокдаун, а впоследствие с мощен десен удар да нокаутира хърватина. 

Мирко Крокоп против Ернест Хууст, втори бой, 1999 г, видео:


Мирко Крокоп продължава с успехите си в К-1, побеждавайки Хироки Амада, Стюарт Грийн, Глауб Фейтоза, но губи от една от легендите на киокушин карате - Анди Хуг. През 2000 г. на финала на К-1 Гранд При в Токио Мирко Крокоп Филипович се изправя за трети път през Ернесто Хууст. Той губи и третия си мач срещу него:


Мирко Крокоп продължава да побеждава и успява да спре огромния Боб Сап, нокаутирайки го през 2003 г. на Гранд При К-1 в Япония. Любопитното е, че Сап е успял да победи два пъти до този момент Ернесто Хууст. След боя си със Сап, Мирко спира участията си в К-1 за 9 години. 


Мирко Крокоп в ММА

През 2001 г. хърватинът започва да се състезава в ММА. Една от причините за оттеглянето му от К-1 е ниското заплащане. Между другото едва през 2002 г. Мирко напуска специалните полицейски части и се фокусира изцяло върху спорта. Първата му победа в смесените бойни изкуства е на турнир в памет на Анди Хуг, където побеждава Казуюки Фуджита. Следва бой във веригата "Прайд" срещу Нобохико Такада, а по-късно и с Вандерлей Силва. Нокаутът му в боя срещу Игор Вовчанчин бил признат за "Нокаут на годината". В 1:29 минута на първия рунд Мирко Крокоп "вкарва" на Вовчанчин своя хай кик в главата. В следващия мач още в 46-тата секунда поваля с хай кик и мексиканеца Алберто Дел Рио, познат като Дос Карас. Боят си срещу Антонио Родриго Ногейра губи, като после признава пред Бас Рутен, че е бил твърде самоуверен по време на боя. 

Няколко месеца по-късно Мирко наема Фабрицио Вердум, който да го обучава по бразилско джиу джитцу, за да подобри работата си в партер. Следващи жертви на Крокоп станали Рон Уотърман и Йошихица Ямамото, но през 2004 г. бил нокаутиран от Кевин Ренделман. След тази загуби Мирко постига седем победи, а в мач-реванш успял да удуши Ренделман с гилотина. 

Мирко Крокоп продължавал да моли PRIDE за разрешение да се изправи срещу знаменития Фьодор Емеляненко. В една от срещите си той бързо нокаутира брата на Фьодор, Александър Емеляненко. Мирко го поваля на земята със знаменития си ляв хай кик и го довършва с удари.



В първия рунд против Фьодор, Мирко успява да му счупи носа, но в края на краищата губи със съдийско решение. 



През 2006 г. Мирко излиза против Хидехико Йошида на Гранд При Pride. По това време японецът бил един от най-силните състезатели в ММА. Йошида бил олимпийски шампион по джудо от игрите през 1992 г. Той бил изключително издържлив боец и до този момент не бил нокаутиран. По време на боя се пазел от страховития хай кик на Мирко, но затова пък бил сломен от ниските ритници. Хърватинът засипал с лоу кик Йошида, а с ляв ъперкът го поваля в нокдаун. Японецът се изправя, за да падне след секунди от десен лоу кик. 



Една от най-известните му трилогии е срещу Джош Барнет - през 2004, 2005 и 2006 г. През 2004 г. Барнет си наранява рамот, а през 2006 г. получил пръст в окото. През 2005 г. се получил интересен бой, който Барнет също загубил. Мирко показал добри умения в борбата, трениран от трикратния шампион на Бразилия по БДжДж Родриго Артилхерио. Барнет не само, че не успял да събори Крокоп, но самият хърватин се оказвал често отгоре му. 

Един от най-яките боеве на Мирко е срещу Вандерлей Силва през 2006 г. За първи път те се срещнали през 2002 г., като боят им завършил наравно. Този път обаче хърватинът победил с нокаут ...със зрелищен хай кик в главата. Лицето на Силва в края на мача е неузнаваемо.



За своя 32-ри рожден ден Мирко си прави невероятен подарък - шампион на Гранд При Pride 2006.  



Мирко Крокоп и UFC


На пресконференция по повод UFC 66 в Лас Вегас Дейна Уайт официално обявява подписания договор с Мирко с организацията за 2 години. Първият мач бил против Еди Санчес на UFC 67. Крокоп побеждава с ТКО. На UFC 70 обаче Мирко пада в нокаут от ...хай кик в главата, нанесен му от Габриел Гонзага.


Крокоп признава, че Гонзага го е дезориентирал с ударите от фул маунт и когато се изправил в стойка е бил "загубен". "Нямам алиби. Нямах инициатива и стратегия. Даже и воински дух. Освен това преди боя мислех за всякакви глупости и бях много нервен. Даже не успях да видя този хайкик". 

След този бой Мирко започва сериозно да се занимава с лакти и защитите против тях. След поражението си на UFC 75 от Чейк Конго Мирко Крокоп започва да тренира с известния треньор от холандската школа по муай тай и кикбокс - Ivan Hipolito. След него той тренирал и с Мариян Жижанович, известен в хърватския спорт като първия човек, популяризирал муай тай в Хърватска. Заедно с Ян Плас (Меджиро Джим) и Том Харинк (Чакурики) те "внесли" муай тай в Европа. 
При Харинк тренирал друг известен хърватски кикбоксьор - Бранко Цикатич. "Хърватския тигър" става шампион на К-1 през 1993 г., побеждавайки тайландеца Чангпоек Киатсонгрит, Масааки Сатаке и Ернесто Хууст - всички с нокаут. 


Мирко отива в DREAM

През февруари 2008 г. Мирко Крокоп решава да премине от UFC в DREAM, новият ММА промоушън, основан от създателите на PRIDE и К-1. 

На първия DREAM Мирко Крокоп побеждава Татсуя Мизуно, когото почти "убил" с лакти и колене за по-малко от минута: 


Преди да се завърне в UFC, той провежда още един бой в DREAM. Това се случва на съвместното мероприятие на DREAM и К-1 в Япония - «Динамит!! 2008». Против Мирко излиза Хонгман Чой (Корейското чудовище), висок 218 см. В допълнителния рунд Мирко го поваля с вътрешен лоу кик (ТКО).


Отново в UFC

На 18 май 2008 г. Мирко Крокоп заявява завръщането си в UFC, където се изправя срещу Мустафа Ал Тюрк на UFC 99 в Германия. В първия рунд той поваля Ал Тюрк в нокдаун, а във втория печели с ТКО.

Следващият бой на Мирко бил предвиден срещу Майти Мо в рамките на десетия DREAM, но съсобственика на UFC Лоренцо Фертито посетил хърватина в Загреб и му направил "предложение, на което не може да се откаже" - да подпише с UFC за още три боя и да не излиза против Мо. 


На UFC 103 Мирко Крокоп се среща с тогава никому неизвестния Джуниор Дос Сантош, който сега е звезда. Това бил един от най-тежките боеве за Мирко, които загубил. 



След това поражение Мирко напълно обновил екипа си "Тийм Крокоп". Той наема отново Иван Иполит на мястото на Мариян Жижанович. Освен това започва да пътува често в Холандия, където провежда спаринги с местните бойци.
На 119 UFC Мирко Крокоп побеждава Пат Бери. Пат Бери владеел отлично ритниците и успява да повали Мирко два пъти в нокдаун. Във втория рунд хърватинът взема инициативата и удържа Бери в партер до края на рунда. В третия Бери започва се уморява и Мирко печели наградата «Submission of the Night».

На 119 UFC Мирко Крокоп губи с нокаут от Франк Мир с нокаут от коляно в главата: 



След боя с Мир, Мирко участва на 128 UFC против Брендан Шауб, който към този момент има само девет професионални боя. Шауб нокаутира Мирко с десен прав, докато Мирко се опитва да му "вкара" лоу кик. 


След Шауб Мирко губи от Рой Нелсън, след което напуска UFC.


Завръщане в К-1

Мирко Крокоп решава да се концентира над кикбокса и К-1.
Първият му бой след деветгодишно отсъствие в К-1 е против Рей Сефо в Загреб на «Мирко Крокоп Файнал Файт 2012».
На 27 май на К-1 World Max в Мадрид Мирко побеждава убедително испанеца Лорен Хавиера Хорхе, нокаутирайки го във втория рунд с ъперкът. 


През октомри 2012 г. Крокоп побеждава Ранди Блейк: 



На 15 март 2013 г. Мирко Крокоп взема участие на Гранд При К-1 в Загреб. Това бил първия Final Grand Prix К-1 извън Япония. Там той побеждава Джаръл Милър. На полуфинала се среща с украинеца Павел Журавльов, който според рейтинга на сайта Liverkick е на десето място сред най-добрите кикбоксьори в тежка категория. Мирко и Журавльов провеждат много интересен бой, който хърватинът печели по точки.

Третият бой е против Исмаел Лондт, холандски боец с произход от Суринам. Лондт отправял множество опасни удари с коляно, но във втория рунд получава запазената марка на Мирко - хай кик в главата - и пада в нокдаун. Мирко печели със съдийско решение и става шампион на К-1.  



Източник: muaythai.su
Превод от руски: Драгомир Драганов - СК"Легия" - Варна

0 коментара:

Публикуване на коментар