четвъртък, 17 септември 2015 г.

Уроците на Тренера: Бокс със сянка


Трениращите в СК "Легия" - Варна са забелязали, че има един елемент от тренировката, който винаги присъства и е неизменен. Това е бокс със сянка. Днес се обърнахме към Тренера с въпроса: "Защо боксът със сянка е толкова важен елемент от тренировката?".



Тодор Тодоров - треньор на Спортен клуб по кик бокс и муай тай "Легия" - Варна:

Боксът със сянка присъства в началото на тренировката в подготвителната част. Той е и вид загрявка, но има за задача да подготви психиката на боеца за предстоящите занимания. При така наречения шадоу боксинг боецът прави връзка техника - съзнание. Той визуализира в ума си техниките, които ще използва в боя, тактическите си действия, които ще предприеме в дадена схватка. 


Самият бой трябва на първо място да се случи в главата ти - да си представиш действията на противника ти и твоите ответни действия. 

Друга задача на бокса със сянка е да шлайфаш техниката си: да отработиш бавно и старателно основните удари с ръце и крака, да се видиш сам как ги изпълняваш. Както казах по-рано, не случайно боксът със сянка се намира в подготвителната част на тренировката, тъй като чрез това упражнение боецът подготвя ума и тялото си, настройва психиката си. Това е много важен елемент от тренировката и затова той присъства неизменно във всяко едно занимание. 

Боксът със сянка може да се упражнява винаги и на всяко едно място, което е удобно за трениращия - у дома, в парка, в двора, пред огледалото...Упражнението не изисква екипировка и специално място. Единственото, което е нужно, е мотивация и малко свободно време. Отработването на комбинациите по време на бокс със сянка затвърждава наученото в залата и техниката се "запечатва" в съзнанието. 


Препоръчвам на всеки боец да използва всяка една свободна минута, за да отработи дадена техника, дадена комбинация, дадена защита или контраатака чрез бокс със сянка. Това само ще му е от полза.  

0 коментара:

Публикуване на коментар