петък, 7 август 2015 г.

Хаял Джаниев победи българин по пътя към битката с Буакау


Хаял Джаниев е роден на 12 октомври 1993 г. Той е висок 175 см и тежи 67 кг. На 18-годишна възраст той вече е шампион на Русия по тайландски бокс. Започнал да тренира на 12-годишна възраст в родния си град Челябинск в детско-юношеската школа "Мастър", следвайки по-големия си брат. Бъдещият шампион не бил особено дисциплиниран и не един път е бил гонен от тренировка за лошо поведение, поради което родителите му забранили да се занимава с тайландски бокс. Повече от година той не посещавал залата, но на талантливия боец все пак му било простено. 

Първата му треньорка Екатерина Цепелева разказва, че Хаял е бил упорит и способен младеж. "Той правеше най-много лицеви опори, бягаше най-много от всички, тъй като преди това се бе занимавал с лека атлетика".  Самият той казва, че много обича тайландския бокс с прочутите му удари с лакти и колене, поради което се отдава на 100 процента на всяка тренировка. 

Спортната му кариера започнала с победи - практически той печелил всеки един бой. През 2008 г. 14-годишният Джаниев бил приет в отбора на заслужилия треньор на Русия по тайландски бокс Олег Терехов. През 2011 г. Хаял спечелил Шампионата на Русия и получил право на участие на Световното първенство в Ташкент. До този момент на международна сцена той излизал само в юношеските формации на Русия. От първия път на 18-годишният Джаниев не му се получило да предолее по-опитните си противници. На професионалния ринг обаче му потръгва добре: през 2011 г. той печели боя за титлата на международния фестивал "За Русия" , отправяйки в нокаут японеца Кейджиро Миякоши след удар с лакът. На 21-годишна възраст той има 8 победи, от които 5 с нокаут и две загуби. 


Пътят му към боя с Буакау преминава през бой с българин






По пътя си към победата над Буакау той се среща с българина Веселин Веселинов през октомври 2014 г. в Белорус. Хаял побеждава, след което се изправя срещу датчанина Лард Нилсен. 



Победата му носи правото да бъде поканен на суперфинала, където за титлата "Крал на ринга" претендирали още британеца Рийз Макалистър, Дмитро Константинов от Украйна и звездата на муай тай Буакау Банчамек. Жребият бил хвърлен и на Джаниев се паднал Буакау. 

През януари 2015 г.  Джаниев се състезава на турнира WLF 2015 в Китай по правилата на К-1. На финала той губи от китаеца Ти Янгхуа със съдийско решение. Още в началото той разбрал, че може да спечели боя единствено ако нокаутира противника. 

0 коментара:

Публикуване на коментар