четвъртък, 14 април 2016 г.

Легенди на Кикбокса и Муай Тай: "Доктор" Джорджо Петросян "лекува" на ринга с хирургическа точност


На страниците на нашия блог често може да намерите вдъхновяващите истории на едни от най-знаменитите бойци в кикбокса и Муай Тай. Една от звездите на съвременните бойни спортове е Джорджо Петросян и неговото име не може да не намери място на нашата "стена" на знаменитостите.

Джорджо Петросян е роден на 10 декември 1985 г. в арменската столица Ереван. Истинското му име е Геворг Петросян. На 14-годишна възраст той се преселва в Италия заедно с баща си и по-големия си брат. Те пристигат нелегално на Ботуша и са живели като бездомници в Милано, спейки по жп гарите. 

За заниманията си с бойни изкуства той се вдъхновил от филмите с Брус Лий и Жан-Клод Ван Дам. Така той започва да се занимава с Муай Тай, като по-голямата му част от кариерата преминава в клуба Satori Gladiatorium Nemesis под грижите на треньора Алфио Романут. Сега има свой собствен клуб, наречен Team Leone Petrosyan.


Тайландците тровят нарочно Петросян?

Любопитен факт от кариерата на Джорджио е, че тайландците уплашени от уменията му са се опитали да го отровят преди боя му срещу Нонтанан Пор Парамук през 2007 г. на легендарния стадион "Лумпини". 

"Той беше почти мъртъв - разказа неговият треньор Алфио Романут пред българския спортен сайт "Спортал". - Не можеше да говори 3-4 дни. Лежеше на леглото, а урината му беше бяла. Не мога да разбера как може тайландците да постъпят по подобен начин. Беше пил някаква напитка, която го покоси. Оттогава сме спрели всякакви лагери в Тайланд."

Петросян губи мача по точки, а самият той казва отново пред Спортал какво си спомня от боя:

"Ами, помня, помня, че загубих, защото бях болен. Те ме разболяха. Винаги съм искал реванш, но те не приеха моето предизвикателство."


Защо го наричат "Доктора"?

Защо наричат Джорджо с прозвището "Доктора"? Той обяснява това пред "Спортал" през 2009 г.:

"Това е интересна история. Не знам как точно излезе Доктора, но в началото ме наричаха Хирурга. Спечелих мач с нокаут в първия рунд. Един от съдиите направи снимки на четири различни лоукика. Каза, че били с оперативна точност. Оттам започнаха да ми казват Хирурга. Нямам идея как това се превърна в Доктора. Прякорът тръгна от уста на уста. Може би защото е по-лесно да се помни, отколкото Хирурга."


Равенство с Буакау

Най-голяма известност получава Петросян, след като през май 2007 г. постига равенство в боя си срещу Буакау, който тогава се състезава за лагера Пор Прамук и носи нейното име. Мнозина смятат, че тайландецът е спечелил, но не може да се отрече, че Джорджио играе както винаги с хирургическа прецизност. 



Какво казват другите за него?


Може много да ви разказвам за кариерата му в К-1, Glory и другите турнири или промоутърски вериги, но нека видим какво е мнението на едни от най-големите съвременни звезди за него:

"Искам да победя Джорджио Петросян, който за мен е най-добрия кикбоксьор и най-силния от всички възможни съперници.", казва Ситичай Ситспонпийнонг. 


Ситичай Ситсонгпийнонг

"Много уважавам Джорджио, той е велик боец. В същото време той е единствения съперник, с когото не съм се разплатил за поражението си. Това направих с Анди Ристи, но остана Петросян", казва другата звезда в съвременния кикбокс, Робин Ван Русмален.  

Ван Русмален
Във връзка с това трябва да споменем, че Анди Ристи успява да се разправи с двамата (Петросян и Русмален) през 2013 г., побеждавайки ги с нокаут. За Петросян това е едва втората му загуба в кариерата.




  


0 коментара:

Публикуване на коментар