събота, 30 април 2016 г.

Уроците на Тренера: Мога да ви науча на техника, но сърце не мога да ви дам


Много пъти сме говорили за концентрацията по време на тренировка, настройката на ума преди боя, чели сме съветите на различни бойци, но друго си е Тренера да ти го набие в ума. 
Уроците в живота са болезнени - в преносен и буквален смисъл и младите бойци трябва да свикнат с тази мисъл и да настроят съзнанието си в тази насока. На една от скорошните тренировки един бездушен спаринг накара Тренера да каже някои истини, така както той ги мисли и чувства:

"От какво се боите? Че ще получите някой и друг удар? Трябва да превъзмогнеш страха си. Всеки се страхува, но майсторството се състои в това да превъзмогнеш себе си, да победиш страха си и да застанеш смело срещу противника си".

Тук тренера нави на бързо бинтовете, сложи ръкавиците и се качи на ринга в залата. Застана в гард и накара противника си да го атакува мощно с ръце и крака, показвайки, че когато заемеш правилната стойка, затвориш правилно гарда си, не може да понесеш тежки поражения.

"Това е - мога да ви покажа как да се защитите, как да нанасяте ляв прав, десен прав, крошета, да ви науча на техника. Това мога. Но да ви дам сърце, с което да излезете на ринга и да се изправите срещу противника - не мога. Това е нещо, с което човек или се ражда, или се настройва сам. Когато тръгнеш на състезание с настройката: "Ама, аз знам, че ще ме бият", наистина ще ви набият. Победата първо се случва тук и тук, в главата и в сърцето, а после идва и на ринга."

0 коментара:

Публикуване на коментар