събота, 4 юли 2015 г.

Сила на духа: Босненец жертва от война стана световен шампион



30-годишният Сенаид Салкичевич сбъдна мечтата си и спечели Световната титла на Thai & Kickboxing Council (TKBC) в Румъния. Салкичевич е със смесен произход - Босна и Германия. Той е с ампутиран крак и ползва протеза. По време на своята кариера се е състезавал с нейна помощ и е постигнал рекорд от 14 победи и 3 загуби като кик боксьор. Салкичевич е първият кик боксьор - инвалид, който е спонсориран от Nike. 

Той никога няма да забрави датата 24 май 1994 г. Сенаид е бил на осем години, когато в бивша Югославия се води гражданска война. Той играел на двора по време на затишие, коагото внезапно от никъде пред къщата им избухват три гранати. Баща му загива на място, а малкият Сенаид е бли тежко ранен. В резултат на раните му е бил ампутиран десния крак от коляното. 
Салкичевич обаче винаги е бил боец. Той започнал да се занимава с карате на 7-годишна възраст в Босна. Семейството му се премества да живее в Германия. На 16-годишна възраст той се запознава с MMA. Негов съсед го кани в залата, където тренира и Салкичевич се съгласява. Той тренира известно време и дори участва в една среща, която губи. Тогава разбира, че този спорт не е за него. Кик боксът обаче е. 
Салкичевич има 15-годишна кариера зад гърба си и е установил рекорд от 14-3 битки.


"Всеки, който ме познава, знае колко тежко тренирам. Като инвалид съм постигнал много повече в този спорт от други, които се качват на ринга напълно здрави."

Източник: kickboxingplanet.com и bloodyelbow.com


0 коментара:

Публикуване на коментар