понеделник, 27 юли 2015 г.

Затворническите боеве в Тайланд са битки за свобода и по-добър живот


Петък е. Това е боен ден за един от затворите край Бангкок. Затворниците се готвят за един от най-странните турнири по Muay Thai не само в Азия, но може би и в света. Техни опоненти ще са чужденци от Иран, Австралия, САЩ и мн. др. страни, които са бойци аматьори и участват, за да докажат себе си, докато за затворниците нещата стоят по-различно. Те се бият за свобода и по-добър живот. Мнозина лежат за убийство с доживотни присъди, но те могат да намалят престоя си до 5-6 години при добро представяне в турнира, който е наречен съвсем простичко: "Prison Fights" (Затворнически боеве). 

Турнирът е основан от независима организация през 2013 г. Съвместно с тайландското управление на местата за лишаване от свобода се провеждат битките като подбрани затворници могат да спечелят шанса да бъдат освободени по-рано. Някои от боевете са яростни и брутални, с което показват сериозността на залога.  

Идеята за подобни боеве не е нова. От 1767 г. съществува традиция на затворнически боеве в Тайланд. Както разказва легендата, един от непобедимите тай боксинг шампиони Nai Khanomtom е бил пленен от бирманците по време на битката за Аютайя, бившата столица на Тайланд. В бирманско пленничество Muay Thai бойците е трябвало да се състезават с най-добрите от местните боксьори. Nai Khanomtom се биел така добре, че в края на краищата бил помилван от краля на Бирма - след десет победи той спечелил свободата си.

Prison Fight Organization описва себе си като благотворителна организация, а турнирите като благотворително събитие. Според отговорни източници, по този начин затворниците получават шанс да спечелят освобождаването си. Освен това те получават и неголям паричен бонус след освобождаването си, с който да започнат нов живот. Ако пожелаят, освободените могат да стартират боксова кариера. Всеки един участник в затворническите боеве получава достъп до спортни съоръжения и екипировка, за да се подготви добре за боевете.  
Вижте кратко видео по темата!

Източник: muaythai-world.com

0 коментара:

Публикуване на коментар